Dlaczego warto jeść kolorowo

1362132490To, że warto jeść kolorowo, to nie tylko chwytliwe hasło. Naprawdę warto to robić. By dieta była zdrowa i pożywna, należy dostarczyć organizmowi różnorodnych składników odżywczych. A gatunki warzyw i owoców o różnych kolorach mają odmienny skład. Gdy więc dbamy, by nasz talerz był dosłownie kolorowy, zapewniamy sobie komplet potrzebnych witamin i makroelementów. Poza tym kolorowe jedzenie pobudza nasze kubki smakowe. Sami na pewno wiecie, że kolorowo wyglądające dania są smaczniejsze. Nasza intuicja nas nie zawiedzie, powinniśmy się jej słuchać.

Owoce i warzywa mają naturalne barwniki, które mają charakterystyczne działanie na nasz organizm. Wyróżniamy kilka głównych grup kolorystycznych w naszej żywności: żółty oraz pomarańczowy, czerwony, fioletowy , zielony i biały.

Kolor czerwony, a więc na przykład papryka i pomidory to warzywa, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny. Pomidory potrafią obniżyć poziom cholesterolu w krwi, a papryka obniża ciśnienie. Czerwone owoce, takie jak truskawki, pozytywnie wpływają na układ moczopędny. Wspomagają działanie nerek i niwelują kłopoty z ich właściwym funkcjonowaniem. Na układ moczowy wspaniale wpływa również żurawina. Uszczelnia ona również zapychanie się żył, wspomaga serce. Owoce i warzywa o kolorze czerwonym zawierają cenny dla naszego organizmu potas.

Fioletowy kolor jest dla tych, którzy chcą zadbać o piękną sylwetkę. Warzywa w tym kolorze wspomagają metabolizm. Fioletowa kapusta jest do tego niskokaloryczna, dlatego warto przygotowywać zdrowe fioletowe sałatki do tłustych dań.. Natomiast winogrona w tym kolorze mogą działać oczyszczająco.
Składniki pożywienia o kolorze żółtym poprawiają trawienie. Cytryny i żółte papryki niwelują stres i oczyszczają organizm. Kolor pomarańczowy, a właściwie jadalne produkty o tym kolorze, w tym pomarańcze i dynie, poprawiają funkcjonowanie naszego układu nerwowego i trawiennego. Wprawiają w lepszy nastrój, dodają siły i czynią zdrowszą skórę. Wspomaga pracę organizmu pobudzając do pracy żołądek, tarczycę oraz wspomagając układ oddechowy.

Zielony to nie tylko kolor nadziei. To kolor warzyw o właściwościach antyoksydacyjnych, z dużą zawartością witaminy C. Zapobiegają wielu groźnym chorobom, w tym nowotworom. Szczególnie polecany jest szpinak i brokuły, jednak by był zdrowe i pełne właściwości odżywczych, które są bardzo ulotne. Białe warzywa: czosnek, cebula, kalafior i por mają właściwości naturalnych antybiotyków. Pozwalają zachować większą odporność i zmniejszają ryzyko miażdżycy.

Kiedy już wiesz, jakie kolory za co odpowiadają, to zapewne rozumiesz, że aby zachować zdrowie trzeba dosłownie jeść kolorowo. Istnieje nawet coś takiego jak koloroterapia. Mówi ona o tym, że wpływ na nasze zdrowie ma nie tylko kolorowe jedzenie, ale także otaczanie się intensywnymi kolorami. Warto wybierać to, co się lubi, otaczać się przyjemnymi dla nas kolorami i dobierać te potrawy, które właśnie dla nas wyglądają smakowicie. Prawdopodobnie nasza podświadomość daje nam w ten sposób znaki, co jest nam potrzebne. Warto nauczyć się korzystać z intuicji.

Comments are closed.

© 7634 Ścieżka do Zdrowia. Wszystkie prawa zastrzeżone.

WordPress Theme designed by Theme Junkie.