Dlaczego kawa świeżo palona jest znacznie lepsza od tych dostępnych w supermarketach?

Wiele osób nie wyobraża sobie w ogóle rozpoczęcia dnia bez filiżanki gorącej kawy. Jest to idealny sposób na pobudzenie i zebranie myśli oraz zastrzyk energii na kolejne godziny. Na rynku dostępnych jest w sprzedaży wiele rodzajów kawy, dzięki czemu każdy z nas może znaleźć kawę dostosowaną do swoich indywidualnych potrzeb i preferencji. Najlepiej smakuje bez dwóch zdań świeżo palona, czyli o niesamowitym aromacie i wybornym smaku. Taka kawa posiada także znacznie więcej wartości, dlatego też warto wydać trochę więcej pieniędzy i kupić dobrej jakości kawę.

Najlepsza kawa? Świeżo palona!

Kawa jest produktem łatwo dostępnym i można kupić ją nawet na stacji benzynowej, jednakże jej jakość pozostawia wówczas wiele do życzenia. Na próżno jest spodziewać się niesamowitego aromatu i oryginalnego smaku, jak ma to miejsc w przypadku prawdziwej świeżo palonej kawy. Znaczenie ma oczywiście nie tylko to, jaką kawę kupimy, ale także to w jaki sposób ją przyrządzimy. Na smak kawy ogromny wpływa sposób wypalania ziaren, dlatego też wyróżnia się tak wiele rodzajów kawy – różnią się one smakiem ze względu na różne sposoby wypalania ziaren. Znaczenie ma zarówno to, jak długo ziarna są wypalane oraz w jakiej temperaturze przebiega ten proces. To właśnie dzięki obróbce termicznej ziaren kawowca możliwe jest uzyskanie tego wyjątkowego smaku. Trzeba jednak pamiętać o tym, że wypalone ziarna kawy uzyskują pełnię aromatu dopiero po dwóch tygodniach od zakończenia tego procesu. Niestety po zmieleniu ich, aromat bardzo szybka się ulatnia – zaledwie w przeciągu kilku godzin. W związku z tym jeśli chcemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, najlepiej jest mielić ziarna kawowca tuż przed zaparzeniem napoju.

 

coffee-1300181_1280

Dlaczego kawa świeżo palona jest znacznie lepsza od tych dostępnych w supermarketach?

Kawa, którą możemy kupić w supermarkecie, niestety niewiele ma wspólnego z prawdziwą kawą. Dlaczego? Otóż powstała ona z ziaren wypalanych dawno temu, a więc nie jest już tak aromatyczna. Ponadto jej jakość pozostawia wiele do życzenia, gdyż do ich produkcji używa się zwykle ziaren gorszego sortu, a ponadto przy masowej produkcji po wypaleniu ziaren, schładza się je wodą celu przyśpieszenia procesu produkcji. Takim oto sposobem ich wartość drastycznie spada, a ponadto ziarna łamią się i kruszą.

Znacznie lepszym pomysłem jest kupienie kawy w manufakturze, gdzie proces wypalania odbywa się ręcznie. Dzięki temu ziarna mają czas na wystygnięcie, co zmniejsza ryzyko ich uszkodzenia. Ponadto w ziarnach zostaje zachowany unikalny smak, którym możemy cieszyć się po ich zaparzeniu. Jeśli zależy nam na wypiciu aromatycznej kawy, która charakteryzuje się niebanalnym smakiem, warto postawić na produkt wysokiej jakości. Takie są właśnie kawy powstałe z ziaren przygotowanych z troską i wypalanych w prawidłowy sposób. Pełne esencji ziarna to podstawa dla prawdziwego smakosza tego energetycznego napoju. Najlepiej jest zainwestować we własny młynek elektryczny i mielić ziarna tuż przed zaparzeniem.

Leave a Comment