Salmonella – jak się ją leczy i czy to możliwe?

Zatrucie pokarmowe oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowe, jakie jest w stanie wywołać salmonella mogą doprowadzić (nieleczone!) nawet do śmierci. Wszystko oczywiście zależy, jak szybko zwrócimy się o pomoc oraz jak bardzo sprawnie funkcjonuje nasz układ odpornościowy. Najbardziej narażeni na zagrożenie życia są: dzieci, niemowlęta oraz osoby w bardzo podeszłym wieku. Co jednak, jeśli salmonella okaże się faktem i trzeba będzie leczyć zatrucie, które podczas urlopu zafundował nam hotel, w którym jedliśmy jeden z posiłków? Czas działa na korzyść pacjenta – im szybciej odwiedzimy lekarza tym prawdopodobnie krócej będą trwały dolegliwości, nie warto więc czekać, aż ostry ból brzucha, biegunka i obniżone ciśnienie krwi do końca nas osłabią.

Diagnoza lekarska opiera się w tym przypadku na zleceniu wykonania posiewu krwi i kału. Najważniejsze w leczeniu zatrucia salmonellą jest zadbanie o dobre nawodnienie organizmu pacjenta. Niebagatelne znaczenie ma też dieta wspierana przyjmowaniem medycznego węgla – pozwala ona na stopniowe zahamowanie i zwalczenie dolegliwości. Im bardziej zaostrzone objawy, tym bardziej zasadne zastosowanie mają tu również antybiotyki. Skrajną formą walki z salmonellą jest natomiast hospitalizacja, czyli leczenie szpitalne. W takich wypadkach notuje się również najwyższe prawdopodobieństwo powikłań – posocznicy lub zaburzeń w poziomie nawodnienia i ilości elektrolitów w ciele.

Miał to być przyjemny urlop. Luksusowy hotel, wiele atrakcji dodatkowych i piękna pogoda. Los chciał jednak inaczej i postawił na naszej drodze przeciwnika, którym jest salmonella. Jeśli zatrucie zostało by udowodnione ośrodkowi, to mógłby być jego definitywny koniec – bez względu na renomę, jaką cieszył się do tej pory. Do zarażenia może jednak dojść również w naszej kuchni, dlatego zawsze myjmy ręce po wizycie w toalecie oraz każdorazowo zanim zabierzemy się do przygotowywania jedzenia. Jeśli zaś chodzi o samą żywność to:
– jaja i mięso trzymajmy w lodówce,
– nie jedzmy powtórnie zamrożonej żywności,
– jak najwięcej składników poddawajmy obróbce cieplnej (salmonella nie jest w stanie wytrzymać wysokiej temperatury),
– dbajmy o czystość noży, desek do krojenia oraz akcesoriów do mycia naczyń.

Leave a Comment