Lecytyna to tzw. tłuszcz złożony – substancja, która naturalnie występuje w produktach takich jak: oleje roślinne, żółtka jaj, wątróbka, soja i orzechy. Niestety, w niewielkich ilościach. Pełni natomiast bardzo ważną rolę w wielu procesach metabolicznych. Uczestniczy w produkcji energii w organizmie, poprawia zaopatrzenie komórek w tlen i usprawnia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ponadto wpływa korzystnie na funkcjonowanie komórek odpornościowych, występujących w ludzkiej krwi, takich jak: makrofagi i limfocyty.
Badania naukowe wskazały jednoznacznie, że lecytyna może pozytywnie wpływać na poziom cholesterolu i trójglicerydów. Ma zdolność wiązania się z tłuszczami, a następnie jest wydalana z organizmu, przez co może zapobiegać miażdżycy oraz chorobom układu sercowo-naczyniowego. Lecytyna chroni także ściany żołądka, przeciwdziałając marskości wątroby i usprawniając jej funkcje trawienne. Zmniejsza ryzyko powstawania kamieni żółciowych. Usprawnia proces przyswajania witamin oraz wzmacnia efekt ich działania. Pomaga oczyszczać organizm, zmniejszając toksyczność niektórych docierających do organizmu substancji i, tym samym, chroniąc przed zatruciami. Lecytyna bierze także udział w procesach odpornościowych oraz korzystnie wpływa na pracę mózgu. Ułatwia procesy zapamiętywania i uczenia, wzmacnia koncentrację i – co ciekawe – pomaga zapobiegać stanom depresyjnym.
Okazuje się także, że lecytyna pomaga także osobom odchudzającym się. Sprawia, że tłuszcz rozpada się na małe cząsteczki i nie gromadzi w typowych miejscach, które stanowią niejednokrotnie utrapienie osób próbujących zrzucić dodatkowe kilogramy.
Najważniejszym bodaj aspektem działania lecytyny jest jednak jej wpływ na pracę mózgu. Badania dowiodły, że u osób powyżej 55 roku życia z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi, nie będącymi jeszcze otępieniem, zażywanie lecytyny w postaci dodatkowych preparatów poprawiło funkcje poznawcze. Lecytyna była przy tym dobrze tolerowana. Istnieją także doniesienia wskazujące na potencjalnie korzystne oddziaływanie substancji na funkcje poznawcze u osób z chorobą Alzheimera, grupa badawcza była jednak w tym przypadku zbyt mała, by mówić o wiążących wynikach.
Niestety, lecytyna w pożywieniu jest dostępna w małych ilościach, najczęściej dostarczana jest zatem w dodatkowych suplementach. Ich składnikiem jest przeważnie – cechująca się najlepszymi proporcjami między kwasami tłuszczowymi nasyconymi a nienascyconymi – lecytyna sojowa. Zapotrzebowanie na tę substancję jest zmienne – organizm potrzebuje jej więcej, gdy podejmuje wysiłek umysłowy. Preparaty można zatem zażywać profilaktycznie, dla ogólnej poprawy pamięci i sprawności umysłu, ale także w okresach wzmożonego wysiłku umysłowego. Warto zacząć od niewielkich dawek i stopniowo je zwiększać.
Mimo wszystko warto także zadbać o dietę bogatą w zdrowe kwasy tłuszczowe. Odnajdziemy je w orzechach, oliwie, rybach, nasionach i pestkach, owocach jagodowych i zielonych warzywach.